Robert Hoernig – A fényképészet munkafolyamata

2021. 11. 03. | Egyéb kategória

A fényképészet sosem egy választás volt Robert számára, mindig is az élete része volt. Annak ellenére, hogy dolgozott már éjszakás gyári munkásként, vagy részmunkaidős csaposként, Robert mindig is a szenvedélyére koncentrált. A sok gördeszkás és snowboardos kép készítése már fiatal korától lehetővé tette számára, hogy megismerje a dinamikus és aktív fényképészet titkát: a megfelelő pillanatban kell megnyomni a gombot, hogy a mozdulatokat a lehető legjobb formájukban örökítse meg. Ez odáig vezette, hogy autókat, utazásokat és lenyűgöző sportolókat örökítsen meg világhírű focicsapatokból, mint például a német nemzeti válogatott. A kíváncsiság, hogy hogyan fejlessze mesterségét, folyamatosan új lehetőségek keresésére hajtja, így gazdagítja képességeit.

 

Továbbfejlesztett munkafolyamat

„Miközben fotózol, a témára kell fókuszálnod, nem a képességeidre. Olyan, mint a zongorázás: ha azon gondolkozol melyik billentyűket ütöd le, nem tudsz nagyszerűen játszani. Ezért akarom folyamatosan fejleszteni a képességeimet, és a lehető legjobban teljesíteni munka közben. A vírus miatti lezárás alatt elvégeztem pár fizetett online utómunka tanórát, valamint (EU) minősített drón pilóta lettem. A Phase One-hoz köthető elérhető POCP tanfolyamoknak segítségével továbbfejlesztettem a munkafolyamatom, de a legfontosabb, hogy megtanultam, hogy már nem kell félnem a szerkezettől. Ez olyan egyszerű folyamatokkal kezdődött, mint a szenzortisztítás, megtanultam hogyan hozhatok létre megfelelően összekapcsolt munkamenetet, valamint hogyan kell extra routerrel képeket vetíteni az ügyfél számára – ezek által rengeteg időt tudtam megspórolni. Az, hogy az ügyfelek a fotózáson megnézhetik és értékelhetik a készített képeket mostanra már elengedhetetlen eleme lett a munkafolyamatomnak. Ezzel nem csak az ügyfél érzi, hogy bevontam a folyamatba, de nekem is segítség, hiszen nem kell később külön kiválogatnom a képeket. Egy profi környezetben a rendszerezett munkafolyamat elengedhetetlen. Nem csak a fotózás lebonyolításához, de a képek archiválásához is, melyeket így könnyebben érek el a későbbiekben. A legjobb megoldás erre egy szabványosított munkafolyamat sablon létrehozása, amit minden alkalommal használhatunk. A POCP megtanította számomra, hogyan építsek fel egy intelligens mappaszerkezetet és hogy hogyan vezessem végig az ügyfelemet a tevékenységeimen, a megjelölés és a minősítési paraméterek használatával. Mindezek lehetővé teszik, hogy úgy menjek el egy fotózásról, hogy már ismerem az ügyfél elképzeléseit, és tudom, hogy technikai szempontból mi számít jól elkészített képnek.”

 

Robert felszereléséről

Az, hogy ezeket a kifejező és gyakran megható embereket meg tudjuk örökíteni, nem nélkülözi az átgondolt tervezést és komponálást. Ez vezette Robertet a középformátumú kamerarendszerekkel való munkához, mely út a 90-es években kezdődött, amikor még tanoncként dolgozott.

„A vaku időtartamának elemzésére és a záridőcsökkentés beállítására szolgáló funkciók lenyűgözőek és egyedülállóak, ezek segítségével a témám mozgását kimerevíthetem stroboszkóppal.”

Kezdetben Phase One P45-öt használt, most az XF kamerával és egy IQ1 80MP-es digitális hátfallal fényképez, prizma keresővel, miközben a 28mm f/4.5, 35mm f/3.5, 55mm f/2.8, 80mm f/2.8 és 120mm f/4.0 Macro Schneider Kreuznach Blue Ring objektíveket váltogatja.

 

 

Mi a POCP?

A POCP (Phase One Certified Professional) azaz Phase One Hitelesített Szakember elnevezés egy átfogó tanfolyam, ami elvégzésével a Phase One Kamerarendszer, digitalizált hátfal és a Capture One szoftver ismerhető meg. Úgy tervezték, hogy a digitális technikusok és asszisztensek számára átadja azt a tudást amire szükségük van, hogy hatékonyabbak legyen a fotózásokon és a megbízhatóság legmagasabb szintjét érjék el, ha a Phase One kamerarendszerről van szó. Olvass többet a POCP tanfolyamokról itt, és értesülj a legfrisseb eseményekről itt.

 

Phase One Robert Hoernig
Phase One Robert Hoernig