Pillanatok a képzeleten túl, avagy XT-vel a világ tetején, a Mount Everesten

2023. 01. 03. | Egyéb kategória

Amikor a világon a kedvenc helyéről kérdezték, Thomas Biasottónak nem kellett sokáig gondolkodnia a válaszon, hiszen otthonaként tekint a hegyekre. Titokzatosságukban és archaikus formáikban talál vigaszt. Ezt az érzést próbálja megragadni monokróm képeivel, kiemelve e fenséges, szikár táj mélységét, kontrasztját és jelenlétét.

Amikor 2019-ben megjelent az XT fényképezőgép, rögtön tudta, hogy élete egyik útjára magával viszi.  A Mount Everest megmászására való felkészülés hosszú időt vesz igénybe, és amikor egy 6500-as csúcson állsz, azt szeretnéd, hogy a lélegzetelállító tájat teljes szépségében meg tudd örökíteni.

“Bárki, aki utazott már 4000 méter feletti magasságban, tudja, milyen nehéz kezelni ezt a magasságot. Teljes mértékben bíznom kellett a testemben, és figyelmesen figyelnem kellett arra, hogyan alkalmazkodik ezekhez a hihetetlenül zord körülményekhez. Ezért hónapokig készültem, összeállítottam a felszerelésemet és edzettem a testemet, hogy megbirkózzak a fizikai megpróbáltatásokkal, amelyeknek ki leszek téve. Ez egy kihívásokkal teli utazás a hegyre, és soha nem tudhatod, hogy a természet mit tartogat számodra legközelebb, lehetnek jégtörések, jégzuhatagok vagy lavinák. Amikor azonban elértük a célunkat a csúcson, tudtam, hogy minden felkészülés, valamint a fizikai és mentális erőfeszítés kifizetődött. Ott állni egy életre szóló pillanat volt, és boldog voltam, hogy volt nálam egy olyan fényképezőgép, amely olyan képminőséggel rendelkezett, amely ezt úgy megörökítette, ahogy más nem tudta.”