Élet a paradicsomban

2023. 07. 25. | Egyéb kategória

DAVID LACHAPELLE FOTÓMŰVÉSZETE EGY TELJESEN ÚJ SZEMSZÖGBŐL 

Bejárja a világot: neves cégeknek dolgozik, emellett művészi fotókat készít. Amikor nem a világ legnagyobb márkáival dolgozik együtt, Hawaii szigetén fekvő otthonában töltődik fel, amelyet nemes egyszerűséggel a földi paradicsomnak nevez. Ez a gyönyörű és elszigetelt szigetcsoport lehetővé teszi a művésznek, hogy újra elmerülhessen a fotózás iránti szenvedélyében.

LaChapelle egy új fotósorozatba kezdett, amelyet a hawaii természet és az amerikai modernista művész, Georgia O’Keeffe munkássága inspirált.

Ha megnézzük a Phase One stábjának videóját, együtt utazhatunk vele buja, trópusi tájakon keresztül, miközben lélegzetelállító fotókat készít szoborszerű virágokról, növényekről és emberi alakokról. Ez a különleges fotózás radikális ellenpólusa LaChapelle megszokott napi rutinjának és munkájának. Itt nincsenek sminkesek, sztájlisztok, díszletesek és vakuk. Csak maga a művész és a fényképezőgépe az otthonában, a földi paradicsomban.

„Már soha nem készítenék hasonló képeket a Phase One rendszerem nélkül.” – vallja LaChapelle – „Ezek a virágok olyanok, mint a kortárs képzőművészeti alkotások. Igénylik, hogy nagy méretben mutassák meg őket. A Phase One-nak nincsen párja, ha óriási nyomatokat szeretne készíteni az ember.

Ha szeretnéd teljes felbontásban is látni a fotókat, kattints az eredeti, angol nyelvű cikkre.

XF KAMERARENDSZER

David LaChapelle a Phase One középformátumú gépét használja kiemelkedően jó minőségű fotói elkészítéséhez. Legyen szó óriásplakát-kampányról vagy kiállításra szánt képzőművészeti nyomatokról, a maximalizmusa és a tökéletességre való törekvése miatt az XF kamerarendszert választotta. A legújabb Phase One IQ4 XF 150MP-es kamerarendszer a Schneider Kreuznach optikának és a full frame szenzoroknak köszönhetően utolérhetetlen. Félelmetesen részletgazdag, precíz rajzolatú. Tökéletesen színhű és lenyűgöző képeket kaphatunk a használatával.

DAVID LACHAPELLE-RŐL

David LaChapelle merész, jellegzetes stílusáról, a színek mesteri kezeléséről és bonyolult díszleteiről híres. Egyedülálló helyet vívott ki magának a fotográfia történetében. Az elmúlt 30 év során kereskedelmi munkái a világ egyik legkeresettebb fotósává tették, híres zenészek, szupermodellek, politikusok, sportcsillagok és más sztárok versengnek azért, hogy együtt dolgozhassanak vele. Képzőművészeti munkái is nagy elismerést váltottak ki, többek között a gyűjtők körében is. Képeit világszerte állítják ki galériákban és múzeumokban, többek között a National Portrait Gallery-ben, a Victoria and Albert Museumban (Londonban), a Monnaie de Paris-ban, a Groninger Museumban (Hollandiában) és az amerikai National Portrait Gallery-ben.