2022 Augusztus, National Geographic Borító

2022. 09. 14. | Egyéb kategória

Az angliai Stonehenge a világ egyik legtöbbször lencsevégre kapott nevezetessége. Sok turista indul minden évben az esős brit időjárás ellenére, hogy meglátogassa a több mint 4000 éves kőépítményt. Reuben Wu 2021-ben a National Geographic megbízásából fényképezte az emlékművet. A küldetés: Más megvilágításban megtapasztalni ennek a történelmi helyszínnek az erős ismertségét.

Stonehenge megvilágítása

Reuben Wu saját vizuális nyelvezetét használva alkalmazta a drón fénytechnikáját, markáns fényeket rögzítve a drónhoz.

“Szeretem az erőteljesebb “fény-árnyék hatás” koncepcióját, a textúra és a kontrasztok kiemelését a drón segítségével, nagyon speciális fényszögek alkalmazásával. Ez sokkal nagyobb kontrollt biztosít számomra egy jelenet felett, mintha egyszerűen csak várnék és reménykednék a természetes napfényben.”

 

“A naplemente békét, de nem csendet hoz Stonehenge-be, amelyet egy forgalmas autópálya határol. “Az egyik dolog, ami még éjszaka is zavaró volt, az a közeli forgalom állandó zaja” – mondja Reuben Wu fotós. “Azon kaptam magam, hogy elképzelem, milyen lehetett ez a hely több ezer évvel ezelőtt.”

Fotózás különleges körülmények között

A nemzeti örökségi helyszín a Királyi Légierő területén található, ezért Reubennek és digitális technikusának különleges engedélyeket kellett szereznie a drón éjszakai repüléséhez. Mivel a drónt nem tudták közvetlenül a kőalakzat fölött repülni, 40 láb hosszú teleszkópos rudakkal világították meg a köveket a körön kívülről.

Az 1925-ben egy búzamezőről készült légi felvételek alapján felfedezett Woodhenge hat koncentrikus gyűrűt tartalmazott, amelyek helyét ma betonoszlopok jelzik. A közeli Stonehenge-hez hasonlóan az építményt is úgy építették, hogy a nyári napforduló idején a felkelő naphoz igazodjon. (Reuben Wu/National Geographic; a kép öt réteges expozícióval készült.)

A tökéletes expozíció után kutatva

A folyamatosan változó időjárási körülmények között a csapatnak türelmesnek kellett lennie, és hosszú órákon át várnia a tiszta, csillagos éjszakára. Reuben a Gaia GPS és a Photopills segítségével felderítette és megtervezte a szöget és a kompozíciót.

A végleges képek többszörös expozíciót jelentenek, amelyek akár 10-25 képkockából állnak, és 1-3 óra alatt készültek. Mindegyik kép körülbelül 50 képkockából állt, amelyek a drónt különböző pozícióban mutatják. Hogy kiemelje az emlékművet a nap ellenében, kifejezetten a National Geographic címlapja miatt, a végső képeken ezeket a képkockákat egymásra rétegezte.

Videó kredit: Reuben Wu, National Geographic

“Azt akartam, hogy a fotók az időtlenség érzetét keltsék, és úgy mutassák meg a kövek lenyűgöző textúráit és részleteit, ahogyan eddig még nem látták, hogy új értelmet adjanak egy régi témának, és hogy szó szerint új megvilágításban mutassák meg az emlékművet.”